vaarroutes

Jachthaven Noorderhaven

Vaarroutes


Zutphen ligt halverwege de vaarroute Rijn richting Kampen en het Ketelmeer, monding van de IJssel, en vormt een van de belangrijkste verbindingen naar het noorden vanuit Duitsland, België en Frankrijk over het binnenwater van Europa. Over de IJssel bereik je het IJsselmeer, Friesland, de Waddenzee, de Noordzee, tot bijvoorbeeld de Noordse fjorden.


De stroomsnelheid van de IJssel verschilt door het jaar al naar gelang toevoer van het water, en heeft een gemiddelde van ongeveer 3 a 4 kilometer. De rivier is daardoor een snelle verbinding naar het noorden dwars door Nederland met een totale lengte van IJsselkop tot Ketelmeer van 127 kilometer.


Ter hoogte van Rkm 928 net voorbij de spoorbrug bevindt zich de ingang van Jachthaven Noorderhaven. Bij het binnenlopen moet u rekening houden met de stroom én vrachtschepen. Bereidt daarom het binnenvaren goed voor. Laat u niet verrassen door een snel varend vrachtschip of een boot die bezig is de haven uit te varen. Vaar schuin tegen de stroom in (stroom ‘dood’ varen) naar de haveningang. Wanneer u door de haveningang de havenkom kunt overzien maak dan meer snelheid en vaar recht naar binnen.

Wanneer u door de havenmond bent direct sterk vaart minderen en rustig de haven binnenlopen. Bij het manoeuvreren in de haven ook rekening houden met stroming veroorzaakt door voorbijvarende vrachtschepen. Neem de tijd en vaar rustig naar de meldsteiger aan bakboord.


Van Zuid naar Noord heb je stroom mee, kruissnelheid plus ca. 3 km. Van Noord naar Zuid vaar je kruissnelheid min ca. 3 km.

Stroom af of stroom op jachthaven Noorderhaven is een ideale afmeer plaats halverwege de IJssel. Als u bent afgemeerd is het prettig om direct in het centrum van de stad te zijn.

Wij bieden passanten de mogelijkheid om een of meer dagen af te meren en te genieten van de stad en omgeving. De VVV heeft informatie over de omgeving voor wandel en fietsroutes. Fietsen zijn te huur bij het Station NS, 3 minuten vanaf de Noorderhaven.


Zutphen ligt centraal t.o.v. twee bijzondere landschappen De Achterhoek, een prachtig besloten landschap met veel bossen en kleinschalige landbouw en het Nationaal Park de Hoge Veluwe, het Kröller Muller Museum en Nationaal Museum Het Loo.
De IJssel doorsnijdt dit gebied met haar unieke dal, een authentiek Nederlands rivierlandschap vormt: inspiratiebron voor vele Nederlandse schilders o.m. George Breitner en Jan Voerman.